NL

Water-water-warmtewisselaar oppervlaktewater

Eenvoudig systeem voor duurzaam verwarmen en koelen

  

Geschikt voor alle typen woningen en bedrijfspanden gelegen in de directe omgeving van oppervlaktewater.

 

Onttrekken van thermische energie aan oppervlaktewater

De gemiddelde jaartemperatuur van oppervlaktewater zoals bijvoorbeeld de rivier de Rijn is 14°C (Figuur 1). Dit water bevat een enorme hoeveelheid energie die gebruikt kan worden om woonwijken en/of bedrijfspanden te verwarmen of te koelen. Weliswaar is de temperatuur van dit water te laag om een gebouw op een comfortabele temperatuur te brengen. Daarvoor kan weer gebruik gemaakt worden van een warmtepomp.

 

 

Werking

Water met warmte uit de rivier wordt door de warmtepomp geleid. Hierbij wordt warmte onttrokken en koelt het water bijvoorbeeld 5°C af. Dit afgekoelde water wordt vervolgens weer terug gebracht naar de rivier.
Het is echter niet aan te raden om de warmtepomp rechtstreeks te voeden met rivierwater. En wel om de volgende twee redenen: 

  1. Warmtepompen zijn niet bestand tegen de verontreinigingen in rivierwater. 
  2. In koude periodes kan de temperatuur van rivierwater dalen tot bijvoorbeeld 5 °C. Wanneer dit water aan de warmtepomp gevoed wordt en hier afkoelt, kan het bevriezen. Daardoor kan de warmtepomp zijn werk niet meer doen. 

Deze twee problemen kunnen voorkomen worden door een gesloten circuit te maken waarbij het water van de warmtepomp door de Exegy warmtewisselaars circuleert. In dit circuit stroomt schoon water met een bepaald percentage glycol. De warmtepomp heeft dan geen last van de vervuiling in het rivierwater. Bovendien ligt het vriespunt door de toevoeging van glycol lager en is bevriezing niet meer aan de orde.
 

Voordelen

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het