NL

Voorconditionering industrie

Verlaging energieverbruik en optimale koeling productieruimte
Voorconditionering industrie

Geschikt voor fabriekshallen en beursgebouwen.


Voorconditionering verversingslucht met grondwater

In de industriële sector gelden strikte regels volgens welke de industrieel ondernemer moet ventileren. Deze ventilatierichtlijnen zijn opgesteld op basis van het aantal personen en activiteiten in de hal. In de praktijk komt het op het volgende neer: gedurende de winterperiode wordt warme lucht de hal uitgeblazen; in warme zomers wordt de kou uit de hal geventileerd en vervangen door warme buitenlucht. In beide gevallen komt dit het klimaat en daarmee de gezondheid van de mensen niet ten goede. Er zal dus verwarmd respectievelijk gekoeld moeten worden om het klimaat zo optimaal mogelijk te houden. En dit gaat op zijn beurt weer gepaard met een hoog energieverbruik en de daarbij behorende kosten. De AeroX lucht-water-warmtewisselaar kan met behulp van grondwater de lucht voorconditioneren. De verversingslucht zal daardoor constanter van temperatuur zijn en hoeft minder verwarmd of gekoeld te worden. Resultaat: het energieverbruik zal aanzienlijk dalen.


Werking

De buitenlucht wordt door het AeroX slangenpakket de hal in gezogen. Door deze slangen stroomt water dat de temperatuur van het grondwater heeft aangenomen. De temperatuur van het grondwater is gedurende het hele jaar vrij constant. Op veel plaatsen in Nederland ligt de temperatuur van het grondwater tussen de 10 en 15 °C. In de winter zal de lucht in het slangenpakket daardoor opwarmen. In de zomer daarentegen zal deze de lucht afkoelen.  Een positief bijeffect is, dat zich – afhankelijk van de actuele luchtvochtigheid - condens op de warmtewisselaar zal vormen. De lucht in de hal zal daardoor wat droger worden, hetgeen door mens en dier als prettig wordt ervaren.

 

Voordelen AeroX 

 

Berekening terugverdientijd met Exegy AeroCalc

Onderstaand rekenvoorbeeld laat zien hoe wij met de ExegyAeroCalc een snelle indicatie van de terugverdientijd kunnen geven.

Hoeveelheid te verversen lucht op een warme zomerdag: 50000 m³/uur
Actuele buitentemperatuur: 30°C
Actuele buiten-RV: 70 %
Temperatuur aanvoerwater warmtewisselaar: 14 °C

In deze situatie kan de lucht gekoeld worden van 30°C naar 23°C. Daarbij ontstaat tevens condens op het slangenpakket, waardoor drogere lucht de hal binnenkomt.

 

 

Wanneer dit de dagelijkse situatie zou zijn gedurende een jaar lang, berekent de Exegy AeroCalc een terugverdientijd tussen de drie en vijf jaar. Deze terugverdientijd is uitsluitend gebaseerd op het lagere energieverbruik. Het klimaat in de hal zal stabieler zijn. Door de hogere inblaastemperatuur kan er met dezelfde energiehoeveelheid meer geventileerd worden.

 

In de zomer koelen, in de winter warmte terugwinnen

De laatste jaren zien we een duidelijke verandering plaatsvinden van ons klimaat. In de zomer worden we steeds vaker verrast met temperaturen boven de 35°C; zelfs de 40°C werd in de zomer van 2019 overschreden.

 

Voorbeeld zomersituatie:

In de industrie, en dan met name in de metaalbewerking, kan dit tot grote productieverliezen leiden. Buiten het feit dat hoge temperaturen gezondheidsklachten kunnen veroorzaken en kunnen leiden tot verminderde productiviteit en werkprestaties van de medewerkers, laten (ultra-)precisiebewerkingsmachines het bij hogere temperatuur nogal eens afweten.

Een eenvoudige oplossing lijkt adiabatische koeling: koeling door het verdampen van water. Echter deze vorm van koelen kan het bewerkte materiaal en de gereedschappen aantasten door corrosievorming. Dit is dus geen optie.

Een andere oplossing is, om de binnenkomende lucht te koelen met een chiller (koudwatermachine) of een grondwaterbron. Met de Exegy Cube dak-units kan dan eenvoudig de binnenkomende lucht worden gekoeld. Resultaat:  een zeer aangenaam binnenklimaat. Een koudwatermachine of een grondwaterbron levert koel water. Hiermee wordt de lucht via de AeroX warmtewisselaars in de dak-units tot aangename waarden afgekoeld. Bovendien zal door condensatie in de wisselaar de lucht droger worden. Resultaat: een nog aangenamer klimaat.

 

Voorbeeld wintersituatie:

In de winterperiode kunnen dezelfde dak-units op efficiënte wijze worden ingezet om warmte uit de uitgaande lucht terug te winnen en deze weer terug te voeren naar de ingaande lucht.  Zodoende kan in de meeste gevallen de productieruimte voldoende worden geventileerd zonder dat er verwarmd hoeft te worden.


Exegy 10 klimaatcomputer

 

 

De geavanceerde Exegy 10 klimaatcomputer meet, controleert en stuurt het proces volautomatisch. Doel is een optimaal klimaat en minimale energiekosten. Zowel temperaturen, ventilatiedebiet en luchtvochtigheid worden gemeten en automatisch geregeld. Resultaat: u hebt de volledige controle over het klimaat.

Deze website maakt gebruik van functionele en analytische cookies conform regelgeving van de Autoriteit Persoonsgegevens. De cookies worden dus niet gebruikt voor marketingdoeleinden. Bekijk voor meer informatie ons privacybeleid.
Ik begrijp het